Mise en place på kontoret

De bästa (eller i alla fall minst stressade) kockarna tar fram allting som behövs i förväg, och förvarar det på ett logiskt sätt – det som kallas mise en place.

Samma teknik kan användas vid annat arbete. Inför en arbetsuppgift, ta fram allt du behöver och förvara det lämpligt i förhållande till det du ska göra. Vissa saker kan ligga öppna som dokument på datorn, medan andra är bäst att förvara som papperskopior på skrivbordet.

Är uppgiften komplex räcker det med att ta fram det som behövs till just den uppgiften. Om du planerar en förmiddag med flera enklare uppgifter kan det vara läge att göra en mise en place för hela den tiden. Lägg allt i ordning men förvara bara de saker som hör till den aktuella uppgiften nära, resten kan ligga på en särskild plats och vänta.

Om du gör så här kan du behålla koncentrationen på uppgiften du arbetar på, och tappar aldrig bort dig när du måste leta efter något medan du jobbar. Du kan också minska ställtiden mellan uppgifter om du tar fram saker åt flera uppgifter samtidigt.

Glöm bara inte att sätta tillbaka allting efter dig!